Mπάρες σαπουνιού... Το δυναμικό come back!

Υγρό σαπούνι Vs σαπούνι μπάρα: ποια είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή;
Μέχρι πρόσφατα, συνήθως συσχετίζαμε τα σαπούνια μόνο με το μπάνιο της γιαγιάς μας και εκείνα που βρίσκαμε στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Αλλά τώρα φαίνεται ότι οι μπάρες σαπουνιού κάνουν ένα δυναμικό come back, και είναι και πάλι φρέσκες και δροσερές.
Στα μεγάλα τους ατού προστίθενται ότι χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη συσκευασία για αποθήκευση, καθόλου πλαστικό και λιγότερο νερό για την παραγωγή τους. Επιπλέον, τείνουν να διαρκούν πολύ περισσότερο. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και να ανταλλάξουμε το υγρό σαπούνι στο μπάνιο μας με μπάρες σαπουνιού για να μειώσουμε και τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις;
Ελάτε να δούμε μαζί ποια είναι η διαφορά.
Υπάρχει μια χημική, καθώς και αισθητική, διαφορά μεταξύ υγρού σαπουνιού και σαπουνιού μπάρα. Το σαπούνι παρασκευάζεται από ένα συνδυασμό λιπαρών / ελαίων, νερού και αλκαλίων (παραδοσιακά αλυσίβα). Το υγρό σαπούνι, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως ένα συνθετικό απορρυπαντικό, κατασκευασμένο από χημικές ενώσεις και όχι λίπη και έλαια.
Υπάρχει, συνεπώς, πολλή συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τόσο πολύ υγρό σαπούνι γεμάτο με χημικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το αντιβακτηριακό υγρό σαπούνι.
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι διαφημίσεις που διαφημίζουν το πλύσιμο στο χέρι που «σκοτώνει έως και 99,9% των βακτηρίων» έχουν εξαφανιστεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιστήμονες άρχισαν να μιλούν για αυτά τα αντιβακτηριακά σαπούνια και το πώς συμβάλλουν σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Επιπλέον, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής έρευνα που να έχει διαπιστώσει ότι το αντιβακτηριακό σαπούνι είναι πιο αποτελεσματικό στον καθαρισμό από ότι το συνηθισμένο σαπούνι.
Το υγρό σαπούνι είναι ένα κοινό θέαμα σήμερα, αλλά έγινε μόνο μια επιλογή αρκετά πρόσφατα. Αρχικά κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1865 από τον William Shepphard, αλλά για τον επόμενο αιώνα χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά για βιομηχανικούς σκοπούς. Μόνο τη δεκαετία του 1980, πρωτοπαρασκευάστηκε μαζικά και έγινε εγχώρια χρήση. Για να πειστούν οι καταναλωτές να αγοράσουν υγρό σαπούνι αντί για σαπούνι μπάρα, έπρεπε να είναι εύκολο στη χρήση κι έτσι... γεννήθηκε το γνωστό σε όλους μου... pump dispenser! (διανομέας αντλίας).
Στερεά σαπούνια, κατασκευασμένα από λίπη και έλαια, υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Έχουν βρεθεί στοιχεία για σαπούνι ήδη από το 2800 π.Χ. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί των Βαβυλωνίων, των Μεσοποταμιών, των Αιγυπτίων, των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων έφτιαχναν σαπούνι, συνδυάζοντας λίπη και έλαια με αλάτι και νερό.
Είναι το ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το άλλο;
Σε γενικές γραμμές, σπάνια υπάρχει μια σωστή απάντηση. Εξαρτάται τόσο πολύ από το συγκεκριμένο προϊόν που αγοράζετε: από πού κατασκευάστηκε, πώς μεταφέρθηκε, πώς συσκευάστηκε και έτσι μια συγκεκριμένη απάντης δεν είναι ποτέ τόσο απλή όσο νομίζουμε.
Ας ξεκινήσουμε με τη συσκευασία. Oι στερεές ράβδοι σαπουνιού περιλαμβάνονται συχνά σε λίστες πραγμάτων που πρέπει να υιοθετήσουμε για να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίμματα. (απλώς αποφύγετε τις μπάρες σαπουνιού που είναι συσκευασμένες μέσα σε πλαστικό). Το υγρό σαπούνι, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται πάντα μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι.
Αυτά τα πλαστικά μπουκάλια υγρού σαπουνιού είναι επίσης πολύ βαρύτερα από μια μπάρα σαπουνιού, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι είναι επίσης πιο δύσκολο να μετακινηθούν και να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια κατά τη μεταφορά τους. Απαιτείται επίσης περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή - χρησιμοποιώντας έως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή υγρού σαπουνιού από μια μπάρα στερεών σαπουνιών.
Η ιστορία συνεχίζεται με τη χρήση του σαπουνιού που έχουμε στο μπάνιο μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι χρησιμοποιούμε υγρό σαπούνι πολύ πιο γρήγορα από ό, τι τα στερεά σαπούνια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή αισθανόμαστε ότι περισσότερο σαπούνι ισοδυναμεί με περισσότερη καθαριστική ισχύ, ή θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι κατασκευαστές «προσφέρουν»... υπερβολικά γενναιόδωρες αντλίες προκειμένου να μας κάνουν να αγοράζουμε πιο συχνά. Σε κάθε περίπτωση, κατά μέσο όρο χρησιμοποιούμε επτά φορές περισσότερο υγρό σαπούνι από το στερεό σαπούνι. Οι ερευνητές έχουν επίσης δείξει ότι χρησιμοποιούμε 30% περισσότερο νερό όταν πλένουμε τα χέρια μας με υγρό σαπούνι, από ότι με μπάρες. Έπειτα από όλα τα παραπάνω... η επιλογή είναι...κυριολεκτικά στο χέρι μας, δεν νομίζετε;
LEAVE A REPLY